středa 15. února 2017

Domácí Jemný krém

Kromě výtvarných činností si občas vyrábím i domácí kosmetiku. Nepředstavujte si nic velkolepého, jedná se jen o velmi jednoduché, ale skvěle fungující kousky.


Tento jemný krém si vyrábím už opakovaně a je skvělý. Používám ho hlavně na svoje lokty a kolena a na Adamův zadeček :-)

Potřebujete na něj jen pár jednoduchých ingrediencí a pomůcek.



Krém je ze dvou hlavních složek. Rostlinné máslo a olej.

Z rostlinných másel je podle mě nejvhodnější bambucké máslo, nebo mango máslo.

Já tentokrát použila bambucké, které zvyšuje obranyschopnost pokožky, udržuje pokožku pružnou a vláčnou, zvyšuje odolnost kůže vůči infekcím a chorobám, má protizánětlivé účinky, urychluje a usnadňuje hojení popálenin a drobných oděrek, je výbornou prevencí proti popraskání kůže a vzniku strií, doporučuje se i k ošetření jemné dětské pokožky (např. v oblasti plen), vytváří na kůži ochranný filtr, přitom neucpává póry a pokožka může volně dýchat.

Vhodným olejem je například klasický mandlový, nebo meruňkový, který já upřednostňuji.

 Meruňkový olej který má zvláčňující, čistící, výživné a regenerační účinky. Hodí se k péči o jemnou, velmi citlivou pleť, je tím nejlepším pro dětskou pokožku, vhodný pro miminka i batolata :-)

Dalším skvělým olejem je olej z měsíčku lékařského, který se doporučuje používat ke zvláčnění pokožky, k tlumení svědění a na zvláčnění zacelených kožních jizev. Měsíček lékařský se také používá při drobných spáleninách a na regeneraci při hojení a omezení zánětlivosti.

Odměřte si dva díly bambuckého másla, jeden díl meruňkového oleje a jeden díl měsíčkového oleje. Celkově je tedy poměr másla a oleje 1:1. Olej klidně použijte jen jeden druh :-)


Vše pěkně rozpusťte a smíchejte v keramické misce nad vodní lázní.


Když je máslo rozpuštěné, misku sundejte z vodné lázně a vše prošlehejte. Můžete obyčejnou metlou, nebo jako já mléko-šleháčkem :-)


Prošlehaný krém pak dám na chvíli do lednice.

Ještě trochu tekutý, ale už ne horký ho přeliji do prázdné krabičky a dám do lednice úplně vychladit a ztuhnout.

Kdo by chtěl může ještě krém ovonět nějakým vhodným éterickým olejem. Vhodný je třeba levandulový, nebo pomerančový.



Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat